unesco-seeklogo

Sve je spremno za doček Srpske nove godine u Novom Sadu

Sve je spremno za doček Srpske nove godine u Novom Sadu

Prvi festivalski koncept dočeka Nove godine, pod nazivom Dve.Nove, koji je pripremio tim Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, završnicu će imati večeras uz program koji počinje od 21 čas na Trgu slobode kada će nastupiti simfonijski orkestar Novi Sad 2021.

Na bini odmah zatim predstaviće se, Novosađanima dobro poznat DJ, Fanatik, a u Novu godinu po Julijanskom kalendaru uz vatromet će publiku uvesti svetski poznat majstor trube, Boban Marković, sa svojim duvačkim orkestrom.

Uvod u još jedan atraktivan novogodišnji program priprema simfonijski orkestar Novi Sad 2021 pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, koji će, ovog puta, biti sastavljen od više od 60 muzičara.

Kako najavljuje osnivač i umetnički rukovodilac ovog orkestra, Marko Miletić, novogodišnji koncert će biti posvećen muzici iz srpske kinematografije.

– Teško je izdvojiti nekoliko numera, ali svakako će najprepoznatljivija biti svita Zorana Simjanovića sastavljena od najpoznatijih numera iz domaćih filmova, među kojima su Balkan ekspres, Grlom u jagode, Nacionalna klasa, Maratonci trče počasni krug, Tito i ja, Tajna manastirske rakije, Urnebesna tragedija…. Naravno koncert će početi muzikom iz filma i serije Otpisani, a biće zanimljiva i muzika iz filma Salaš u malom ritu koja je vrlo interesantna zbog prepoznatljivog vojvođanskog melosa, kao i numera iz filma Podzemlje (Underground) Emira Kusturice – izjavio je Miletić i dodao da je festivalski način organizvanja dočeka 2017. godine u Novom Sadu jedan od uspelijih javno organizovanih dočeka u Srbiji, pa možda i u regionu, što, između ostalog, ogroman odziv gostiju na više lokacija jasno govori. Svakako ideja da se sve svetkovine u ovom periodu stave „pod kapu“ jednog festivala je pokazala da Novi Sad apsolutno zaslužuja titulu Evropske prestonice kulture, kao i Omladinske prestonice Evrope.

Uz muziku iz domaćih filmova simfonijski orkestar Novi Sad 2021 premijerno će u simfonijskom aranžmanu izvesti i najpoznatije strane evergreen i disco hitove, a da bi program dobio dodatno na atraktivnosti nekoliko pesama otpevaće naš proslavljeni glumac Sergej Trifunović, kao i solistkinja Srpskog narodnog pozorišta Jelena Končar i vokalna solistkinja Milena Popović–Srdić. Kako je Nova godina proslavljena u znaku najrazličitijih muzičkih pravaca, doček Srpske nove godine dobio je potpuno novi koncept koji će obeležiti spoj muzike simfonijskog orkestra i klasičnih instrumenata sa elektronskom muzikom, kada će poznati novosadski DJ, Fanatik nastaviti program na Trgu slobode povezujući svoj set odabranih hitova sa filmskom muzikom.

Nakon što DJ Fanatik dobro zagreje posetioce na Trgu, sledi nastup duvačkog orkestra legendarnog Bobana Markovića. Ovaj već svetski poznat worldmusic orkestar višestruko nagrađivanog maestra srpske trube, Bobana Markovića, pravio je i muziku za film „Underground“ koji je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, a publika na Trgu slobode imaće priliku da uživa u veoma dinamičnom nastupu vrhunskih muzičara.

Za doček Srpske nove godine najavljeno je toplije vreme i temperatura od plus 3 stepena, te nas pored kvalitetne muzike očekuje i sjajna atmosfera uz fantastičan vatromet tačno u ponoć.

 

Scroll to Top