unesco-seeklogo

Buč Kesidi: Potrebno nam je više projekata poput Dočeka

Buč Kesidi: Potrebno nam je više projekata poput Dočeka

„Onlajn Doček je strava ideja, puno žanrova je obuhvaćeno, Električni orgazam, Surreal koji je veoma aktivan u hip hopu, neki novi zvuk koji mi donosimo, tu je i Vasil, zaista nešto što bismo voleli da slušamo i uživo“, saglasni su momci Luka Racić i Zoran Zarubica iz benda Buč Kesidi, koje će publika imati priliku da vidi i čuje u okviru onlajn Dočeka 7529. na platformi visitns.rs.

„Mislim da nam je potrebno više ovakvih projekata, jer imam utisak da se svuda u svetu ovakve stvari rade, samo je kod nas to malo slabije, ali evo Novi Sad je prvi koji je krenuo u tom nekom jačem produkcijskom smeru“, kaže Zoran.

U okviru nastupa indi pop dua umetnički će biti predstavljen koncept i ideja prostora buduće Čeličane na Velikom Limanu, koja će biti deo centra savremenog stvaralaštva u Novom Sadu. Kada je reč o budućoj Evropskoj prestonici kulture, momci ističu grad kao jedan od omiljenih za nastupe.

„Koncerti u Novom Sadu su nam uvek bili strava. Uvek je bilo puno ljudi, koji su nas prijatno dočekali. Možda ima i veze sa tim što Novi Sad jeste centar, ali nije Beograd i nije žarište svega, nekako je sve malo mirnije i alternativnije, zato je i zabavnije“, pričaju Luka i Zoran.

Iako postoje od 2013. godine, do šire publike stigli su euforično 2019. kada je izašao njihov drugi studijski album „Euforija“ koji se iste godine našao na listi najboljih albuma, a početkom prošle godine nominovan je za prestižnu nagradu IMPALA nezavisni evropski album godine.

„Najviše nas je iznenadila brza reakcija ljudi na taj album. Čim je izašao nekako su svi odreagovali. I kritike i reakcije su sve bile bukvalno u prvih nedelju dana. Čini mi se da je nekako univerzalno prihvaćen i publika je odmah pevala pesme na koncertima. Kako je izašao album nekako se odmah sve desilo“, komentariše Luka njihov do sada najuspešniji album, sa kog se kao najpoznatija istakla pesma „Nema ljubavi u klubu“, koja je osvojila i MAC nagradu za alternativnu pop pesmu godine.

docek 7529

 

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture.

Pored benda Buč Kesidi, 13. januara nastupiće poznati violinista Stefan Milenković sa Vasilom Hadžimanovim i kamernim orkestrom Kamerata akademika, Električni orgazam, reper Surreal, bend Džezva & Džezvica, mlada violinistkinja Lana Zorjan, Novosadski duvački kvintet, sopran Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević, hor Sveti Stefan Dečanski sa gudačkim orkestrom Orfelin, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika „Visoko C”.

Detaljne informacije programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

 

Foto: Sofija, Modošanov, Ivana Tešić, Vedrana Vukojević

Scroll to Top