unesco-seeklogo

Godinu titule Evropske prestonice kulture Novi Sad zatvorio uz Doček

Godinu titule Evropske prestonice kulture Novi Sad zatvorio uz Doček

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture titularnu 2022. godinu zatvorio je uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine održan je po šesti put u Novom Sadu, kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti.

Publika je sinoć uživala u muzičkom programu na nekoliko bina. Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije nastupili su Perpetuum Jazzile, Kosheen i di-džej Biesmans. Na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića slušali smo Stereo MC’s, Mimi Mercedes i Rođenog, dok su u Štrosmajerovoj ulici nastupili Monohrom, Repetitor i Obojeni program.

Tesla svetlosna galerija i ove godine je oživela Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika i umetnica među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, vizuelni umetnik Goran Despotovski, umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi. A da je u Novom Sadu kultura način života i da je godina Evropske prestonice kulture napravila sistemske promene u kulturnom životu grada pokazuje činjenica da se čak 600 ljudi prijavilo za stručna vođenja kroz izložbe „Mileva: Mi smo stena” (Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi) i „Milutin: Vreme i vaseljena” (Studio M) tokom poslednjeg dana 2022. godine, kao i tokom novogodišnje noći, a na licu mesta bilo ih je i još mnogo više.

Doček 13. januara – preko 20 događaja na isto toliko lokacija

Na Dočeku 13. januara nastupiće ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, Konstrakta, uz bend Zemlja gruva, u Srpskom narodnom pozorištu. Elektronsku muziku slušamo na nastupu Space Motion & Tribe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, dok će rok zvuke, svako na svoj jedinstven način, doneti Shortparis u Fabrici, zvezde iz Londona Haelos u Pozorištu mladih, Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara i Đorđe David i Ivana Peters u Kulturnoj stanici Barka. Virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind duo, održaće koncert u Novosadskom pozorištu, a najbolji džez bend iz Srbije EYOT u Kulturnu stanicu Eđšeg. U Radničkom domu nastupiće hrvatski lajv tehno sastav ABOP, dok nas u Srpskom narodnom pozorištu očekuje nastup naše najpoznatije pevačice duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević.

Već su rasprodate ulaznice za nastup jednog od najvećih džez pijanista današnjice Tigrana Hamasyana u Gradskoj koncertnoj dvorani, afričke R’n’B princeze Nneke u Sinagogi, jednog od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajka Feliksa u Reformatorskoj crkvi, pevačice čiji glas ruši granice i puni velike sale Tijane Bogićević u Kulturnom centru Novog Sada, kao i za koncerte holandske muzičke dive Sevdalize u Srpskom narodnom pozorištu, svetski poznatog sastava Divanhana u Gimnaziji „Laza Kostić” i legendarne YU grupe u unplugged izdanju u svečanoj sali kompanije NIS. Podršku tom programu na Dočeku pružila je kompanija NIS.

U okviru Dočeka 13. januara u Kulturnoj stanici Bukovac program za decu prirediće Udruženje umetnika Visoko C, a tamo će nastupiti i sjajne devojke koje čine tamburaški sastav La Banda. Fuziju zvukova u Kulturnu stanicu Rumenka donosi bend Kal, dok će poseban umetnički program prirediti lokalne organizacije u novootvorenoj Kulturnoj stanici Kovilj. Ulaz na njihove nastupe biće slobodan.

Ulaznice za audio-vizuelne događaje koji će se 13. januara održavati širom grada, u okviru programa Doček 7531, prodaju se online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži. Za većinu nastupa kapaciteti su skoro popunjeni, zato nabavite ulaznice na vreme.

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić

Scroll to Top