Godinu titule Evropske prestonice kulture Novi Sad zatvorio uz Doček

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture titularnu 2022. godinu zatvorio je uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine održan je po šesti put u Novom Sadu, kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti.

Publika je sinoć uživala u muzičkom programu na nekoliko bina. Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije nastupili su Perpetuum Jazzile, Kosheen i di-džej Biesmans. Na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića slušali smo Stereo MC’s, Mimi Mercedes i Rođenog, dok su u Štrosmajerovoj ulici nastupili Monohrom, Repetitor i Obojeni program.

Tesla svetlosna galerija i ove godine je oživela Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika i umetnica među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, vizuelni umetnik Goran Despotovski, umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi. A da je u Novom Sadu kultura način života i da je godina Evropske prestonice kulture napravila sistemske promene u kulturnom životu grada pokazuje činjenica da se čak 600 ljudi prijavilo za stručna vođenja kroz izložbe „Mileva: Mi smo stena” (Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi) i „Milutin: Vreme i vaseljena” (Studio M) tokom poslednjeg dana 2022. godine, kao i tokom novogodišnje noći, a na licu mesta bilo ih je i još mnogo više.

Doček 13. januara – preko 20 događaja na isto toliko lokacija

Na Dočeku 13. januara nastupiće ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, Konstrakta, uz bend Zemlja gruva, u Srpskom narodnom pozorištu. Elektronsku muziku slušamo na nastupu Space Motion & Tribe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, dok će rok zvuke, svako na svoj jedinstven način, doneti Shortparis u Fabrici, zvezde iz Londona Haelos u Pozorištu mladih, Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara i Đorđe David i Ivana Peters u Kulturnoj stanici Barka. Virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind duo, održaće koncert u Novosadskom pozorištu, a najbolji džez bend iz Srbije EYOT u Kulturnu stanicu Eđšeg. U Radničkom domu nastupiće hrvatski lajv tehno sastav ABOP, dok nas u Srpskom narodnom pozorištu očekuje nastup naše najpoznatije pevačice duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević.

Već su rasprodate ulaznice za nastup jednog od najvećih džez pijanista današnjice Tigrana Hamasyana u Gradskoj koncertnoj dvorani, afričke R’n’B princeze Nneke u Sinagogi, jednog od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajka Feliksa u Reformatorskoj crkvi, pevačice čiji glas ruši granice i puni velike sale Tijane Bogićević u Kulturnom centru Novog Sada, kao i za koncerte holandske muzičke dive Sevdalize u Srpskom narodnom pozorištu, svetski poznatog sastava Divanhana u Gimnaziji „Laza Kostić” i legendarne YU grupe u unplugged izdanju u svečanoj sali kompanije NIS. Podršku tom programu na Dočeku pružila je kompanija NIS.

U okviru Dočeka 13. januara u Kulturnoj stanici Bukovac program za decu prirediće Udruženje umetnika Visoko C, a tamo će nastupiti i sjajne devojke koje čine tamburaški sastav La Banda. Fuziju zvukova u Kulturnu stanicu Rumenka donosi bend Kal, dok će poseban umetnički program prirediti lokalne organizacije u novootvorenoj Kulturnoj stanici Kovilj. Ulaz na njihove nastupe biće slobodan.

Ulaznice za audio-vizuelne događaje koji će se 13. januara održavati širom grada, u okviru programa Doček 7531, prodaju se online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži. Za većinu nastupa kapaciteti su skoro popunjeni, zato nabavite ulaznice na vreme.

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić